Het was tijdens een vrouwenworkshop. We deden oefeningen om in contact te komen met ons verlangen. We werden gevraagd onder woorden te brengen wat je diep vanbinnen wilt. Ik weet nog precies wat mijn verlangen was. Mijn jarenlange wens was om meer intimiteit te beleven en mijn seksualiteit verder te ontdekken. Ik had altijd het gevoel dat ik me inhield. Wat mijn verlangen precies was kon ik destijds niet onder woorden brengen. Eigenlijk durfde ik er ook niet over te praten, want ik ervaarde veel schuld en schaamte bij mijn gevoelens.  Ik was tenslotte gelukkig getrouwd en moeder van twee kinderen, dan heb je toch geen seksuele verlangens meer? Ik wist niet eens waarom ik het wilde en ook niet hoe ik aan kennis moest komen. Er was alleen een drang diep in mijzelf om op onderzoek uit te gaan. Soms maakte het me moedeloos, omdat ik mezelf niet snapte en niet wist waar ik moest beginnen. In deze blog deel ik mijn reis met je.

De ontembare vrouw

Seksualiteit is altijd een taboeonderwerp geweest in mijn leven. Niemand sprak erover tijdens mijn jeugd en ik durfde het onderwerp niet aan te kaarten.

Tijdens een workshop zag ik het boek van Clarissa Pinkola Estes ‘De ontembare vrouw’. Het woord ontembaar raakte diep verdriet in mij en vanaf dat moment begon ik me langzaam bewust te worden van de reden van mijn verlangen.

Ik zag de trainster, ze straalde ongetemdheid uit, ze bewoog en sprak vrij uit, ze was sensueel vrouwelijk en had tevens een mannelijke doelgerichtheid. Ze was ondeugend als een speels meisje en had de wijsheid van een oude vrouw.

Ik had moeite om vrijuit te leven, ik was onzeker en schaamde me vaak. En als ik er op terug kijk dan kan ik zien dat ik me opgesloten voelde, alsof ik een gekooid dier was. Destijds ervaarde ik dan ook veel verdriet. Mag het, kan het en hoort het wel? Ik voelde me onzeker, omdat ik vaak terecht gewezen ben als ik buiten de lijntjes kleurde. Langzaamaan realiseerde ik me dat ik me door mijn opvoeding en de kerk heb laten temmen. En dat het mijn verlangen was om ongetemd te zijn. Ik wilde worden zoals de trainster.

Daar, in die workshop, begon ik te snappen waarom ik de drang had om verder te ontdekken op het terrein van intimiteit en seksualiteit: het een is gekoppeld aan het ander. Je vrij voelen, intiem zijn met jezelf en je blij voelen met je lichaam, waar seksualiteit deel van uit maakt, hoort bij ontembaar leven. De ontembare vrouw is vanaf dat moment een bijbel boek voor me geworden.

Mijn lichaam werd wakker

Ondanks dat het af en toe spannend was, ben ik op onderzoek uitgegaan. Ik wilde mezelf in alle uithoeken leren kennen. Zo ontdekte ik neuro linguïstisch programmeren (NLP), systemisch werk, het taoïsme, dans, lichaamsgericht werk, zoals tantra, ademsessies, massage en de helende werking van (plant)medicijnen. Ik volgde de training energetisch begeleiden, certificeerde me als NLP-coach en startte mijn coachpraktijk. De kennis van NLP en systemisch werk maakten me er bewust van dat in mijn leven en mijn familie een taboe zat om te praten over gevoelens en dat er schaamte, schuld en verdriet was ten aanzien van intimiteit en seksualiteit. Zo ontdekte ik in mijn tienerjaren het masturberen. Het gaf me een heerlijk gevoel, waar ik me voor schaamde, ik dacht dat ik de enige was die dit deed en sprak er dus niet over. Zelfs niet toen ik mijn man leerde kennen. Dansen werkte bevrijdend. Door de tantra leerde ik me met mezelf en anderen te verbinden. Ik voelde me vrij worden in mijn lichaam. Via ademwerk leerde ik de kracht van mijn ademhaling. Mijn lichaam werd wakker.

Levensenergie opwekken door zelfbeminning

Emoties die ik had onderdrukt konden alsnog geleefd worden. Het taoïsme leerde me over transformationele seksualiteit, dat ik mijn eigen levensenergie zelf kan op wekken door middel van zelfbeminning. En ik leerde over het principe van de vrijwillige begrenzing, waardoor een balans kan ontstaan tussen de twee polariteiten onderdrukking en grenzeloosheid, wat helpend is om de seksuele energie te begrenzen zonder te onderdrukken. Ik deed meerdere vrouwentrainingen, waaronder Bodysex en leerde dat er veel te ontdekken was in het liefhebben van mezelf, loskomen van oude pijnen en het genieten van seksualiteit. Het delen van kennis over de diversiteit van onze anatomie en hoe we seksualiteit beleven, oordeel loos, zonder schuld en schaamte, heeft me geleerd om me te verbinden met mijn intieme zelf. Ik voelde me vrijer en blijer worden. Mijn man zag wat de opgedane kennis met mij deed en kreeg het verlangen om ook te gaan ontdekken. Het heeft onze relatie verrijkt, ondanks dat we door onze inzichten en het integreren van de nieuwe ervaringen stormen hebben meegemaakt. Om ongetemd te leven hebben we moeten leren wat ònze waarden en normen zijn. Onze eigen grenzen leerden we kennen, we leerden genieten en raakten bekend met het principe van de vrijwillige begrenzing.

Zinnelijk genot

Op Netflix zag ik bij Gooplab de aflevering ‘zinnelijk genot’. De toen negentig jarige Betty Dodson vertelt in deze aflevering over haar werk met vrouwen en seksualiteit en dat ze de workshop Bodysex ontwikkeld heeft. Ik raakte enthousiast van de levensenergie die Betty uitstraalde en haar (zelf)liefde voor seksualiteit. Zò wil ik ook oud worden! Ik heb contact gezocht via de Bodysex website en vanuit daar ben ik het opleidingstraject aangegaan om Bodysex facilitator te worden. Inmiddels heb ik deze studie afgerond en begeleid ik vrouwen om weer meer in verbinding met hun seksuele lichaam te komen.

Betty Dodson

Betty Dodson heeft tot het einde van haar leven de seksuele energie laten stromen. Zij is voor mij het bewijs dat je je leven lang kan blijven genieten van seksualiteit. Wat ik van de Bodysex methode leer, is dat vrijen met jezelf, jezelf beminnen, masturberen, of hoe je het ook noemt, een manier is om ontzettend te genieten van je lichaam. Je laadt jezelf op, zonder partner. De schaamte- en schuldgevoelens die bij mij nog in de weg zaten zijn verdwenen. Ik heb me verbaasd over de mogelijkheden die er zijn om de seksuele energie, wat onze levensenergie is, in jezelf te verhogen. Het zorgt ervoor dat ik me vitaler en creatiever voel. De uitleg over de anatomie van de vulva heeft me geholpen om mezelf beter te leren kennen. Het heeft er mede voor gezorgd dat ik de ontembare vrouw kan leven en ik heb haar vrijwillig leren begrenzen.

Bodysex

Ik geef Bodysex sessies individueel, met twee vrouwen of Bodysex cirkels met een groep. Ben je nieuwsgierig geworden naar wat Bodysex voor jou kan betekenen of heb je vragen? Bezoek dan mijn website of bel/app me voor meer informatie of andere mogelijkheden.

Lieve groet, Bernadette van der Doorn

W: www.bernadettevanderdoorn.nl

T: 0655338932